Kvašené zelí


Mezi u nás nejznámějšího zástupce kvašené zeleniny rozhodně patří kysané zelí. V současnosti ho většina hospodyněk kupuje v obchodě, ale o mnoho přichází. Jednak zelí z obchodu nebývá příliš chutná, druhak mu navíc chybí tolik potřebné vitamíny. Většina kupovaného kysaného zelí je totiž obohacena o různé konzervanty, které mají zajistit rychlejší fermentaci a lepší chuť, což ničí vitamíny a další zdraví prospěšné látky.
kyselé zelí

Domácí zelí

Kysané zelí si můžete bez větších potíží vyrobit i u sebe v kuchyni a nebudete k tomu potřebovat krom samotného zelí, koření v podobě kmínu a soli a nádoby na uskladnění prakticky nic navíc. Zelí nejdříve jemně nakrouhejte nebo pokrájejte. Následně ho vložte do lavoru nebo mísy, kde ho promíchejte se solí a pořádně promačkejte. Do jednoho Kg zelí patří zhruba jedna vrchovatá polévková lžíce soli a kávová lžička kmínu. Jakmile zelí důkladně promačkáte, nechte ho dvě až tři hodiny odležet. Ono mezitím pustí šťávu. Po kratší pauze pak napěchujte zelí do připravená vyvařené nádoby. Je nutné zelí pořádně udusat buďto rukou nebo pomocí vařečky. Až bude nádoba ze dvou třetin plná, měla by nad zelím být šťáva, jinak by se mohlo kazit. Pokud nepustilo zelí dostatečné množství tekutin, je možné je nahradit trochou osolené vody. Zelí nesmí přijít do kontaktu se vzduchem. Pak už stačí pár dnů až týdnů počkat, než se zelí důkladně prokvasí. Délka kvašení záleží hlavně na teplotě a vaší chuti.
kvašení zelí
Důležité je mít po dobu kvašení nádobu umístěnou někde v teple a pokud možno na temnějším místě. Čím vyšší teplota, tím rychlejší a bouřlivější je kvašení. Během kvašení zelí nabude a z nádoby tak může vytlačovat přebytečnou šťávu. Z toho důvodu je dobré mít pod nádobou misku nebo tác. Až se vám bude zdát zelí dostatečně chutné, přesuňte nádobu nejlépe do lednice, kde se kvašení pozvolna zastaví.
 

Kvašené zelí
Ohodnoťte příspěvek